Sámánizmus, Ayahuasca, Kambo, Haoma, San Pedro kaktusz, Gomba

2017. augusztus 25. 10:53 - greenmaninzen

Ayahuasca - Diéta

913_jess-eye.jpg

A dél-amerikai Ayahuascat is használó sámánizmusban a diétának nem kizárólag táplálkozásra értendő vonatkozásai vannak, keleti és nyugati szellemi gyakorlatokban is általában jelen van a „spirituális diéta”, aminek célja a spirituális, lelki felkészülés egy fontos eseményre, szertartásra, ünnepre, vagy pedig beavatási célja van. Viszont ezeknek jelentősége és fontosságra mindig az adott spirituális rendszerben vagy vallásban értendő, e nélkül nem nyernek értelmet.
Peruban a diéta részét képezi a szexuális önmegtartóztatás és az elvonulás a természetbe. Ezek a beavatás jellegű gyakorlatok a törzsi rendszerekben gyökereznek, és sok esetben a vadász férfiak cselekedetei voltak. A véleményem az, hogy ennek az egyik előnye az volt, hogy a fiatal férfiak megtanuljanak elszakadni anyjuktól, szorosabb családi kötelékektől, továbbá megtanulják kontrollálni a szexualitásukat. Ez kiegészül a táplálkozási diétával, ami pedig szintén kulcsfontosságú. Jelenleg Peruban a praktizáló sámánoknak is ez a legfontosabb lelki gyakorlata, amellyel képesek megőrizni vagy helyreállítani a természetes, kontrollált és tudatos állapotukat. Ugyanez igaz a legtöbb keleti és nyugati rendszerre, ezért úgy érzem általánosságban kijelenthető, hogy az ösztönös vágyak eluralkodásának tudatos megakadályozása és ellenőrzése a cél, illetve ezekből hogyan meríthet biztonságosan erőt a gyakorló. Ezen kívül a befelé fordulás egy elvonuló helyen ilyen körülmények mellett lehetőséget nyújt lelki problémák gyógyítására, különböző összefüggések megértéséhez, tanuláshoz, fejlődéshez.
Továbbá megemlítendő hogy diétát a perui sámánok a legtöbb esetben egy mesternövénnyel végzik, melynek célja az adott növénnyel való kapcsolat megerősítése és tanulás tőle, vagy pedig valamilyen betegséget képes gyógyítani ebben a formában a sámán akinél a diétát végzi a gyakorló-páciens.
A diétának ezek mellett gyógyító céljai is vannak, hasonlóképp mint a nyugati orvoslásban különböző betegségek esetében.

Ayahuasca diéta, Tiramin-diéta

A Banisteriopsis Caapi liánban - mely az Ayahuasca fő összetevője – jelenlévő harmin és harmalin reverzibilis (visszafordítható) és rövidtávú hatású MAO-A gátlók (monoamin-oxidáz gátló), mely így fokozza az idegsejtekben lévő ingerületátvivő anyagok (pl. szerotonin, noradrenalin) hatását, továbbá megakadályozza a gyomorban a tiramin és egyéb vegyületek (pl. triptaminok többsége) lebontását, átalakítását. Így aki tiraminban gazdag ételt, vagy az indikációban szereplő anyagokat (pl. gyógyszerek, drogok) fogyaszt a mao-gátlás alatt az életveszélyes hipertóniás krízist („sajtreakció”) idézhet elő a szerveztében. A mao-gátló hatás időtartalma természetesen függ az elfogyasztott mennyiségtől, általában 24 óránál nem szokott több lenni, ugyanis ennél nagyobb mennyiséget nagyon nehéz egyszerre orális úton bejuttatni a szervezetbe ezekből a növényekből, úgy hogy az ne is lökje ki valamilyen úton, ezért Ayahuasca fogyasztás előtt és után 24 órával elméletileg még lehet akár magasabb tiramin-tartalmú ételeket fogyasztani, én viszont nem ajánlom senkinek hogy ezzel kísérletezzen. Hagyományosan a szertartást megelőző napokban, és a szertartás utáni napokban is tiramin-szegény ételeket fogyasztanak, így maximálisan biztonságossá téve a procedúrát, aminek természetesen spirituális vonatkozásai is vannak, 
továbbá a szertartás előtt és után is 8-12 órás teljes böjtöt szokás tartani. Előnye a 8-12 órás koplalásnak hogy a növények fogyasztásának gyakori purgációs hatása (hányás, hasmenés) nem lesz annyira tartalmas a kevés vagy üres gyomor és béltartalomnak köszönhetően. 
MAO-A gátló hatása van még a Peganum Harmalának (szíriai rutafű) és bizonyos antidepresszánsoknak is. 

Megemlítek néhány magas-tiramin tartalmú ételt, ami kerülendő és kifejezetten veszélyes lehet:
- Vörös húsok, konzervált, tartósított, olajozott, sózott halak, húskészítmények (kolbász, virsli, felvágottak), szójabab készítmények, és minden nem friss húskészítmény.
- Tartósított sajtok, idős sajtok melyek érleléssel készülnek, sajtkrémek, füstölt sajtok,
- Szárított és túlérett gyümölcsök.
- Élesztő
- Alkoholtartalmú italok, kifejezetten a borok és rövid italok, illetve az alkoholmentes sör.
Néhány gyógyszer ami kifejezetten veszélyes lehet:
- Allergiagyógyszerek
- Antidepresszánsok
- Efedrin és változatait tartalmú készítmények
!Továbbá minden gyógyszernek el kell olvasni a tájékoztatóját milyen hatása van mao-gátlóval kombinálva és egyeztetni az orvossal, aki felírta!

Amennyiben a diéta alatt a gyakorló nem visz be kellő és megfelelő tápanyagot a szervezetébe, akkor többet árthat vele, mint használ, különös figyelmet kell szentelni a megfelelő fehérje forrásokra. Természetesen alacsony fehérjefogyasztással is kilehet húzni hosszabb diétát, sőt akár teljes szilárd-étel megvonással, vagyis léböjttel is ellehet vegetálni akár 1-2 hónapig, viszont ennek az eredménye nagymértékű izomvesztés, jelentős fogyás és legyengült immunrendszer. Dél-Amerikában ezt megelőzvén fogyasztanak friss halakat diéta alatt, mely minőségi fehérjeforrás, ennek alternatívája lehet még pl. a natúr csirkehús.
A hagyományos Ayahuasca diétában nem használnak sót, cukrot és fűszereket. Az étrendben hüvelyesek, zöldségek szerepelnek, na meg az őserdő különféle növényei. Tápanyag vonatkozásban ezeknek találhatóak a nyugati táplálkozásban is jól működő alternatívái, az európai konyhában így is meghatározóak a Dél-Amerikában őshonos zöldségek.

Aki Ayahuascával kapcsolatos diétába fog annak először el kell döntenie mi a célja az adott diétával:
- Ha kizárólag a mao-gátlás veszélyeit szeretné elkerülni akkor egy tiramin-táblázat segítségével összeállíthat magának egy étrendet, különösen ügyelve a fentebb már leírtakra.
- Ha különböző spirituális, lelki céljai vannak, akkor beillesztheti az elvonulást, szexuális önmegtartóztatást is a diétába, és minden egyebet aminek értelme és lényege van. Arra nem szeretnék buzdítani senkit, hogy különböző furcsa és nehezen értelmezhető lelki gyakorlatba kezdjen, aminek céljai nincsenek egyértelműen megmagyarázva.
- Ha szeretné megismerni a hagyományosnak nevezhető diétát, akkor elkerüli a fűszereket, sót és cukrot és egy komplex tradicionális szellemben tartott elvonuláson vesz részt.
- Ha egy mesternövénnyel szeretne diétázni, szintén a hagyományos formát válassza.

Zárószónak pedig letölthető tiramin táblázatok angolul:
http://www.unh.edu/health-services/sites/unh.edu.health-services/files/media/PDF/SelfCareGuide/TyramineDietHeadachePreventi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesternovenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr7212778514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Sámánizmus, Ayahuasca, Kambo, Haoma, San Pedro kaktusz, Gomba
süti beállítások módosítása