Sámánizmus, Ayahuasca, Kambo, Haoma, San Pedro kaktusz, Gomba

2017. augusztus 25. 11:27 - greenmaninzen

Kambo, a gyógyító békaméreg?

kambo.jpg
A Dél-Amerikában őshonos Óriás Levelibéka (Phyllomedusa bicolor) – melyet Kambo és Sapo névvel is illetnek - bőrén található átlátszó, színtelen váladékot jelenleg kb. 13 (eredetileg 50+) őslakos törzs (Matsés, Katukina, Yawanawá, Mayoruna…) használja Amazóniában vadászati, gyógyítási és spirituális célokra. Mindegyik törzsnek megvan az adott legendája, története a békával kapcsolatban. Jelenleg sokféle információ és különleges gyógyító képesség terjeng erről az „orvosságról” vagy méregről, felsorolok néhányat, a külföldi és hazai természetgyógyászok szerint milyen betegségek ellen lehet hatásos:
- Allergia
- Bakteriális megbetegedések
- Vírusok, Hepatitis C, AIDS
- Rák
- Érrendszeri betegségek
- Bőrbetegségek
- Malária
- Kígyómarás
- Parkinson kór
- Impotencia
Ez egy igen szép lista, mivel jó magam alapvetően szkeptikus vagyok az ilyen híresztelésekkel szemben, továbbá időközönként én is használom ezt a gyógyszer-mérget, szerettem volna utána járni pontosan ezeknek az állításoknak. Ugyanis ha ez valóban ilyen „csodaszer”, akkor meg kellene ismernie minél több embernek és a gyógyszergyárak nagy részének sajnos be kell zárnia... Ezért jelen cikkem nem foglalkozik a legendákkal, mágikus felhasználással, kitalációkkal és hiedelmekkel, ugyanis ezek többnyire megfoghatatlanok és alátámaszthatatlanok, ezekről lehet később írok egy cikket, viszont engem az érdekelt és érdekel mit tartalmaz pontosan ez a méreg!
A Matsés-ek általában az égetett sebhelyekre egyenként kb. 10mg mérget tesznek, maximum 30-60mg-t egy alkalomkor, és ennek felső határa kb. 100-150mg naponta. A mérget bambusz vagy egyéb fadarabokra gyűjtik a befogott békákról, melyeket utána szabadon engednek. Elsősorban azért használják, mert megnöveli a fizikai erejüket, napokig kibírják étlen-szomjan, az érzékszerveik felerősödnek, ráhangolódnak jobban a természetre és a vadászatra. Viszont előfordul, hogy abortusz előidézésre is használják, ekkor a méh környékén égetnek és oda helyezik fel a váladékot.
Az első kutatásokat Vittorio Erspamer (1909-1999) farmakológus-kémikus végezte a Római Egyetemen. Erspamer egy sor különböző peptidet izolált a begyűjtött mintákból. A peptidek (pl. inzulin) aminosavakból állnak és különböző konvenciók határozzák meg, mely vegyületek tartoznak a peptidek és melyek a fehérjék közé, a különböző rendszerezés miatt ezért vannak átfedések. Későbbi kutatások további bioaktív peptideket izoláltak a méregből. A következőekben felsorolom melyekről találtam információt és kutatási eredményeket, melyeket érdekesnek találtam:

Ceruletide (Caeurelin):
Fájdalomcsillapító, hatással van az epe és a vese működésére. Jelenleg diagnosztikai anyag a hasnyálmirigy működéshez.

Sauvagine:
Alacsony vérnyomást és szívritmus zavart okoz kutyákban, nyulakban és patkányokban. Minden bizonnyal ez a peptid lehet felelős a keringési zavarokért, akár ájulásért a Kambo folyamat első felében az intoxikáció alatt. Esparmerék továbbá feltételezték, hogy ez a peptid felelős a teljesítményfokozó hatásért a caeurelinnel együtt.

Bradykinin:
Tágítja az ereket, így csökkenti a vérnyomást és összehúzódásokat okoz a simaizmokban.

Dermorphin, Ala-Deltrorphin:
Opioid peptidek. A dermorphin teljesítményfokozó szer és fájdalomcsillapító, lovakat doppingoltak vele ezért a lovassportokban doppingszernek minősül. Minden bizonnyal ezeknek a peptideknek köszönhető a szteroid-szerű hatás, és emiatt hatásos a depresszióval szemben is, továbbá ezek a vegyületek lehetnek képesek immunerősítő hatásra (komolyabb vírusos megbetegedések esetén előfordul hogy szteroidot adnak a betegeknek ilyen célból). Az Ala-Deltorphin 10x koncentrációban található 1mg Kambo-ban mint a Dermorphin, egereknél pedig hiperaktivitást okozott.
Az opioid peptidek tekinthetőek morfin szerű anyagoknak, így a hatásuk nem meglepő.

Adenoregulin-Dermaseptin B2
Antimikrobiális peptid, elpusztítja szinte az összes baktérium törzset, vírusokat, továbbá a rákos sejtek ellen is hatékonyan működik.
Minden bizonnyal a Kambo csodálatos gyógyító hatásai a Dermaseptin B2-vel kapcsolatos kutatások miatt terjedtek el, amelyet nagyon csekély mennyiségben tartalmaz a váladék, Erspamerék tudomásom szerint anno még nem is izolálták. Továbbá arról nem találtam biztos információt hogy ez az anyag egyáltalán felszívódik az emberekben a seben keresztül, továbbá arról sem mekkora mennyiséget tartalmaz 1mg Sapo.

Nem találtam biztos biokémiai információt, de biztos tartalmaz a váladék:
Phyllokinin
Phyllomedusin

A fentebb leírtakból összegezhető hogy a Kambo hatásmechanizmusa milyen peptideknek köszönhető, viszont arról nem találtam információt hogy az erős szívdobogásért, égető érzésért melyik anyag lehet felelős.
Az elmúlt 1,5 évben számos Kambo "kezelésen" estem át, melynek nagy részét magamon végeztem, tapasztalatom alapján én egy természetes teljesítményfokozó(dopping) szernek nevezném, melyet egy mérgezéses állapot átvészelésével lehet elérni. A hatás kb. 1-2 hétig érezhető, az első napokban intenzívebben, és a szervezet, ha túl sűrűn csinálják hozzászokik, tolerancia alakul ki. Nem tapasztaltam magamon sem nagymértékű vírusölő sem antibakteriális hatást, az allergiám sem múlt el, teljesítményfokozó, érzékelésjavító hatást viszont jelentősen tapasztaltam. Egyszer viszont a szezonális allergiás időszakom alatt úgy bedagadt az orr nyálkahártyám és a torkom a használat közben, hogy nagyon nehezen kaptam levegőt az első 1 órában, mintha csak egy kis szívószálon lélegezhettem volna. Nincs tudomásom olyan személyről, aki komoly betegséget gyógyított volna magán vagy máson akár egy több hetes Kambo kúrával, amely hitelesen és tudományosan van naplózva. Ellenben elképzelhető hogy kiegészítő kezelésnek vagy tünetek enyhítésére valamilyen úton hatékony lehet az opioid peptideknek köszönhetően, de ilyen jellegű kísérleteket még nem végeztek, minden bizonnyal a kezelés első felében lévő erős intoxikációs tünetek miatt.
Abba viszont nem árt belegondolni, hogy a sebhelyekre felhelyezett vízzel kevert váladék töredéke szívódik csak fel, és a fent megnevezett peptidek 0,25-32μg / 1mg mennyiségben találhatóak a Kambo-ban, a Dermaseptin B2-ről nincs pontos adatom, de minden bizonnyal még ennél is kisebb mértékben. Ezek olyan kis mennyiségek hogy egy átlagos felnőtt emberi szervezet egészére nehezen elképzelhető hogy komoly antibakteriális, antivirális hatást fejtenének ki. Sok helyen előfordul hogy a "világ legerősebb természetes orvosságának" állítják be, ez a fentebb leírtak miatt általam nem kijelenthető. Ugyanakkor megemlíteném hogy már nem egy méregből izoláltak gyógyszerekhez felhasznált anyagokat, annak egyenlőre nem jártam utána hogy pl. egy dél-amerikai mérges kígyó faj mérgének milyen antibakteriális hatása van, de van egy érzésem hogy a vírusok, baktérium, gombák nem érzik magukat jól ilyen közegben...
A peptidek viszont jelenleg is kutatások tárgyát képezik, miképp lehetne őket felhasználni eredményesen az orvoslásban.
Rövid cikkem célja ismét az volt hogy felhívjam a figyelmet néhány fontos információra.

A Kambo „gyógyszer-dopping-mérget” pálcikákon, „stickeken” árulják különböző webshopoban, az EU-n belül jelenleg legálisan hozzálehet jutni, és felhasználásuk sem törvénybe ütköző.

A cikkemben a tévedés jogát fent tartom, akit komolyan érdekel a téma, nyugodtan nézzen alaposan utána mindennek és lehetőleg minél hitelesebb forrásra támaszkodjon.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesternovenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr1012778606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Sámánizmus, Ayahuasca, Kambo, Haoma, San Pedro kaktusz, Gomba
süti beállítások módosítása