Sámánizmus, Ayahuasca, Kambo, Haoma, San Pedro kaktusz, Gomba

2017. augusztus 25. 10:39 - greenmaninzen

Az Ayahuasca mágiája

15781177_1826801594229142_3418356585893111739_n.jpg
Az Ayahuasca használata a dél-amerikai mesztic közösségek és bennszülött törzsek hagyományaiban maradt fent. A bennszülött törzsi rendszerben élő emberek hiedelmeinek és világnézetüknek alapja az animizmus és a sámánizmus, mely hitrendszerek szorosan kapcsolódnak, illetve ráépülnek a mágiára és a mágikus világnézetre. Gyakran hallani különböző varázserőkről, képességekről, tulajdonságokról, szellemekről, energiákról, mely fogalmak segítségével a „medicin” hatásmechanizmusát kívánják magyarázni, bemutatni a hozzáértők. Természetesen dönthet úgy az érdeklődő, hogy pusztán a nyugati orvostudomány szemével tekint ezekre a „medicinákra” és minden ilyen áltudományos megközelítést figyelmen kívül hagy. Amennyiben viszont nem így tesz, fontosnak tartom, hogy olyan szellemi alappal rendelkezzen, aminek segítségével megkímélheti magát a félremagyarázásoktól, képzelődéstől, fantazmagóriáktól és minden egyébtől amivel kellemetlen pillanatokat okozhat magának illetve környezetének.
Az Ayahuasca felhasználása legalább annyira komplex és változatos, mint az elkészítése. Nem kijelenthető általánosítva, hogy van benne védelmi mechanizmus mely szabályozza hogy kizárólag jó célokra lehessen használni, nem véletlen jelen meg egyre több cikk, beszámoló, botrányos eset ami felhívja a figyelmet erre és fokozott óvatosságra biztatja az érdeklődőket, illetve a nemzetközi konferenciák alatt is előkerülő téma az Ayahuasca etikus alkalmazása. Nagy dózisú Ayahuasca elfogyasztása után - amely tartalmaz pszichoaktív vegyületeket - a használó teljesen kiszolgáltatottá válhat a környezete számára, még a legtapasztaltabb, erős önkontrollal rendelkező egyének is elveszthetik az irányítás képességét testük és elméjük felett mennyiségtől függően. Ebben az állapotban történhetnek a használó életére nézve előnyös és hátrányos események, érhetik negatív vagy pozitív hatású gondolatok, érzelmek, testi hatások, melyek az életéből vagy az adott környezetből, történésekből származnak. Ezek között különbséget tenni többnyire tapasztalat, tudás figyelem és alapos körültekintés kérdése. Természetesen létezik olyan Ayahuasca készítmény mely kizárólag gyógynövényeket tartalmaz, ebben az esetben pozitív hatás a legtöbb esetben megtörténik, viszont az erős pszichedelikus élményt nem mindenki éli meg pozitívan, sőt kifejezetten károsan hathat az egyénre.
A jelenkori mágia-kutatók és alkalmazók között előfordul egy olyan nézőpont, ami szerint mindent mágikus cselekedetnek nevezhetünk, mellyel befolyásolni szeretné a mágia-használó az élet történéseit. Ez egy elég tág fogalom, ennek értelmében az olyan hétköznapi cselekedeteket is mágikus eseménynek nevezhetünk, mint az evés vagy az ivás. Azért hogy cikkem érthetőbb legyen egy laikus számára is, visszanyúlnék egy klasszikusabb nézőpontra, ahol külön választanám a mágiát a hétköznapibb cselekedetektől, illetve csak olyan esetben kapcsolnám össze őket, ha eredendő céljuk mellett fel vannak ruházva plusz tartalommal. Mire gondolok itt? Meglehet inni egy pohár vizet azért, hogy a szomjúságunkat oltsuk, ezt nevezném eredendő vagy természetes célnak. Abban az esetben, ha azért isszuk meg a pohár vizet, hogy kitisztítsunk a lelkünkből egy káros, fájdalmas érzést, és a vizet mint természeti elemet egy imával kérjük arra hogy ezt vigye véghez, akkor ez már ebben a formában mágikus cselekedetté válik. Ezért van hogy gyakorlatilag minden cselekedetünkbe beletudjuk csempészi a mágiát és ez természetesen az Ayahuascával sincs másképp. Továbbá a már említett „klasszikus” mágiában fellelhető praktikák is idesorolandóak melyek többet között a következőek:

- Gyógyítás, áldás, oltalomkérés
- Istenekkel, tanító szellemi lényekkel kapcsolatteremtés
- Szellemidézés, démonűzés
- Jövőbelátás, időben-térben utazás
- Beavatási szertartások
- Manipulálás
- Szerelmi varázslatok
- Háború, harc, rontás
- Tárgyak megtisztítása, hatalommal történő felruházása
- Kapcsolódás természeti lényekhez
- Átváltozás valamilyen növénnyé, állattá
- Erőgyűjtés
- Energetikai módszerek

A mágia feltételezhető hogy egyidős az emberiséggel, tudományosan alátámasztott magyarázat tudtommal nincs a működésére, ellenben a történelem során és a jelenkorban is rengetegen használják, és úgy tapasztalják hatással van életükre nézve. Véleményem szerint az idegrendszerünkre hatással lehet hogy milyen gondolatok és érzelmek által cselekszünk, ha pedig az idegrendszerünk működését befolyásolni tudjuk az hatással lehet a testünkre és így tovább, ez pedig Ayahuasca fogyasztás közben hatványozottan érvénybe léphet a felfokozott érzékenységnek köszönhetően. A hit, akarat, figyelem, tudatosság, vágy, vizualizáció és koncentráció is fontos befolyásoló tényező lehet a mágikus művelet sikerességében, hogy csak a legismertebbeket említsem. A mágikus alapelvek és lehetőségek ugyanúgy érvényesek a Kambora, San Pedro kaktuszra, gombákra és minden pszichoaktív szerre, mint az Ayahuascára.
Akit esetleg alaposabban érdekel a mágia, annak ajánlom hogy olvasson el néhány magyarul megjelent alapművet, mely által teljes és színes képet a mágikus hagyományokból, módszerekből, elméletekről.
Az pedig hogy milyen az adott Ayahuasca mágiája, arra mindenki rátud jönni maga, ha rendelkezik megfelelő alapokkal és kellően körültekintő, mindennek utána jár, aminek jelentősége van ebben a kérdésben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesternovenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr7012778488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Sámánizmus, Ayahuasca, Kambo, Haoma, San Pedro kaktusz, Gomba
süti beállítások módosítása