Sámánizmus, Ayahuasca, Kambo, Haoma, San Pedro kaktusz, Gomba

2017. augusztus 25. 10:41 - greenmaninzen

Menny és Pokol – Az Ayahuasca élmény

20046583_1924578067784827_2694785667850023976_n.jpg
Nem egyszerű egy olyan személynek pontosan elmesélni milyen is az Ayahuasca-élmény akinek még nem volt ebben tapasztalata. Különösen azért mert az élmény sem mindig ugyanaz, sőt igazán nagy eltérések is lehetnek. Sajnos az sem segíti a dolgot hogy a világhálón rengeteg különféle élménybeszámoló található, mely nagy része szubjektív, illetve ki van színezve. Ezért fordulhat elő hogy aki először találkozik az Ayahuascával, az csalódottan távozik vagy pedig nem tud mit kezdeni az élménnyel, ugyanis mást várt tőle. Ugyanakkor érvényes az Ayahuascára is a set-setting, mint egyéb pszichedelikumokra. A következőekben megpróbálom felsorolni mik azok a tényezők amik hatással vannak az élményre.

1, A főzet összetevői, mennyiség. Ebben a vonatkozásban mindennek jelentősége van, milyen alapanyagokból készült a medicin és milyen kombinációban vannak használva, illetve az adott növény karakterisztikája fajon belül is mérvadó lehet. Más hatása van egy Peruból vagy Kolumbiából származó növénynek, de fontos tényező lehet még a kora is. A mennyiségekre vonatkozólag pár grammnyi változtatás egészen más eredményt hozhat, továbbá az is változó kinél mennyire van szükség.

2, Felkészülés, adott élethelyzet, diéta. Nagy mértékben befolyásolja az élményt hogy az adott személy milyen élethelyzetben találkozik a medicinnel, mennyire készült rá, hogyan diétázott. Kijelenthető hogy ha valaki minél jobban készül fel az élményre annál kellemesebb lesz a tapasztalás, viszont ha épp nehéz élethelyzetben van (szakítás, munkahely elvesztés, gyász, betegség, stressz, etc.) akkor ez is nagymértékben hatással van rá. Ezért vannak olyan időszakok amikor úgy gondolom semmiképp sem ajánlott ilyen programban részt venni.

3, Helyszín, szertartástér. Nagy mértékben befolyásolja a folyamatot a tér, mely keretet ad a medicinnek. Egészen más az élmény zárt térben mint szabadtérben, a városhoz közel, vagy távol. Az érzékszerveinkre ható összes tényezőnek jelentősége van, fény, illatok, hangok, a helyszín rendezettsége stb.

4, A sámán, segítők, pszichológus, résztvevők. Az Ayahuasca-szertartások általában vezetett események. Az hogy ki és hogyan vezeti, rendezi, szervezi a szertartást szintén döntő jelentőséggel bír. Továbbá hogy kik vesznek részt az adott eseményen, milyen lelkiállapotban jönnek, hogyan viszonyulnak egymáshoz.

5, Az egyén. Férfi vagy nő az illető, milyen vallású, világnézetű, hitvilágú. Milyen karakter, határozott, határozottan, harcias, simulékony, empatikus…. Egészen más lesz a tapasztalása egy kereszténynek aki lehet Jézussal találkozik, vagy pedig egy harcművésznek aki lehet egy edzőtábornak éli meg a dolgot.

6, Időjárás, csillagállás, napszak, időpont.

7, Tapasztalat egyéb pszihcedelikumokkal, transztechnikákkal.
+1
8, A növényeknek milyen kedvük van…

Fontos hogy a felsorolt pontok alapján a legideálisabb formát találjuk meg ami nekünk kedvez. Ebben nem lehet általánosítani, teljesen egyénfüggő hogy kinek mi válik be.
A továbbiaknak rátérnék az élményre magára. Általában a visszajelzések alapján a legtöbben rossznak és jónak írják le az élményüket. Viszont van akik csak rossznak, van akik meg csak jónak. Úgy gondolom hogy aki már többször Ayahuacázott már életében, annak voltak jó és rossz élményei is, jártak a pokolban és a mennyben is egyaránt. Sokan élnek meg egy halálélményt, haldoklást, melyet viszont- jó esetben - egy eksztatikus állapot követ, újjászületés élmény. Számomra az Ayahuasca világa az éjszaka és a halál, a túlvilág és a sötétség, továbbá maga a természet és az élet körforgása, és minden ami ezekhez kapcsolódik az élmény része lehet. Úgy is írhatnám annak aki jártas a buddhizmusban, hogy a samsara és a nirvana teljes megtapasztalása egy éjszaka alatt, vagy akár egy megvilágosodás élmény. De akár írhatnám azt is hogy egy mágikus beavatási út. Egy ilyen teljes tapasztalás annyira mély és felkavaró hatással tud lenni, hogy az egyénnek jó ideig nem igazán van kedve mégegyszer ebbe bele menni. Természetesen sok helyen nem merülnek ilyen mélységekbe, hanem inkább terápiás vagy rekreációs céllal, könnyedebb, nyugodtabb formában használják a medicint, ennek is megvan a helye és az ideje. Eléggé elterjedt hogy „Anyának” tekintik a medicint, ennek is megvannak a vonatkozásai, én nem csak szeretem „anyai” vagy „apai” oldalról karakterizálni az ilyen medicineket, de van akinek ez segít a tájékozódásban, élmények feldolgozásában. Én inkább a háromarcú Istennőnek írnám le, ugyanis megjelenhet a már említett anya is aki megszül, de a szerető-feleség vagy barátnő is, és az öreg boszorkány is aki megmérgez, viszont jelen van az „Isten” is, aki ezt az egész eseménysorozatot figyeli az égből. További jellegzetes élmény a „megtisztulás” érzés, mintha távozna valami vagy mindenféle rossz a felhasználóból, ezzel a témával egy külön cikkben foglalkozom majd.

Az hogy egy ilyen komplex élményt ki mennyi idő után, hány használat után tud átélni, szintén nincs meghatározva, egyénfüggő. Egy biztos, aki rendesen felkészül, hallgat a tapasztaltabbakra, komolyan veszi a dolgot, kellő alázattal áll a téma iránt, az előbb utóbb sikerre jut. Általában a dolgok nem pottyannak csak úgy az ölünkbe és ez a teljes-Ayahuasca élményre is igaz, tenni, dolgozni, tanulni, fejlődni kell érte. Az élmény részei lehetnek különböző életfeladatok, vagyis útmutatás kapunk az életünkre nézve hogy érhetjük el céljainkat, vagy pedig élhetünk egészségesebb, nyugodtabb, őszintébb és tisztább életet. Az sincs meghatározva ki hány használat után hova jut el, tapasztalatom az hogy van aki Ayahuascázás nélkül is sokkal tiszteletreméltóbb életet él, mint egy 1000 szertartáson és diétán túl lévő Ayahuasca-sámán.
Ha már az első nehéz lépéseken túl vagyunk, akkor az élmények kiszínesedhetnek, és a lehetőségek szinte végtelenek. Van aki a világűrben jár, van aki világtengerben úszkál különös lényekkel, van aki az időben utazik, valaki pedig csak az érzelmi-gondolatai felépítését tanulmányozza, elemezgeti az életnek, vagy akár lelki blokkokat, traumákat old meg... Csukott és nyitott szemes látomások a legtöbb esetben mennyiség függvényében előfordulnak, ezeket szintén nem lehet általánosítani, van aki fraktálokat, ábrákat, vonalakat, energiaszálakat lát, van aki állatokat, más pedig idegen lényeket, szellemeket, alakokat vagy bármi egyebet, van aki pedig nem tapasztal különösebb víziókat, esetleg inkább belealszik a folyamatba és álomszerű utazást tesz.
Az élményt és az eredményt nagyban befolyásolja hogy ki milyen szándékkal, milyen elhatározásból nyúl a medicinhez. Ellenben az bizonyos, hogy aki Ayahuascázásra veszi a fejét egy olyan országban ahol ez nem törvénybe ütköző, viszont nagyon kellemetlen a tapasztalata, annak érdemes elgondolkozni azon hogy szüksége van neki egyáltalán erre? Ha többszöri próbálkozás és a körülmények változtatása sem hoz pozitív eredményt az egyén életére nézve, akkor lehet inkább jobb hagyni az egészet... Mert az nincs belekódolva a növényekbe hogy mindenkinek segíteni tudnak..

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesternovenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr3612778492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Sámánizmus, Ayahuasca, Kambo, Haoma, San Pedro kaktusz, Gomba
süti beállítások módosítása